با وجود اینکه هیچ قاعده مشخصی برای خرید و فروش بازار سهام وجود ندارد، ولی قواعد خاصی وجود دارد که قابل رد کردن نیست. در این مقاله، چند قاعده عمومی که میتواند به سرمایهگذاران درک بهتری از شرایط بازار با دید بلند مدت بدهد مرور میشود.
توجه داشته باشید که این توصیهها بسیار عمومی هستند و هر کدام نسبت به شرایط ممکن است کاربردهای متفاوتی داشته باشند ولی هر کدام از توصیهها دارای مفاهیم پایهای هستند که میتوانند شما را به یک سرمایهگذار آگاه تبدیل کند.
۱) فروش سهام زیان ده و نگهداری سهام سودده:
به طور معمول سرمایهگذاران سهامی که افزایش قیمت پیدا میکنند میفروشند ولی سهامی را که با کاهش قیمت مواجه شدهاند به امید بالا رفتن قیمت نگهداری میکنند.
اگر سرمایهگذار زمان صحیح برای فروش سهامی را که با کاهش قیمت مواجه شدهاند تشخیص ندهد ممکن است که سهام پس از مدتی کاملا بیارزش شود. البته نگهداری سهام ارزشمند و فروش سهام کمارزش از لحاظ نظری، ایده جالبی است ولی در عمل مشکل است.
اگر سیاست شما برای سبد سهام فروش سهام پس از یک میزان افزایش مشخص (به عنوان مثال ۲ برابر) باشد ممکن است هرگز در بازار سهام موفق نباشید. توصیه میشود سهامی را که آینده خوبی دارند به واسطه سیاستهای غلط شخصی دست کم نگیرید.
اگر شما درک خوبی از قابلیت سرمایهگذاری خود دارید ممکن است سیاستهای غلط شما باعث محدودکردن سود شما شود.
در مورد سهامی که با کاهش قیمت مواجه میشوند واقعبین باشید و در عین حال پتانسیلهای سهم را نیز در نظر بگیرید.
مهم این است که اگر در تشخیص سهامی که انتظار آینده خوب برای آن را داشتهاید، دچار اشتباه شدهاید واقعبین باشید.
از فروش سهام زیانده نترسید زیرا ممکن است برای جبران ضرر زمان را از دست بدهید.
در هر صورت مهم این است که شرکتها را با توجه به امکانات و توانمندیهایشان ارزیابی کنید.
فقط به خاطر داشته باشید که اجازه ندهید ترس بازده شما را محدود کند یا باعث زیان بیشتر شود.
۲) شایعات بازار را جدی نگیرید:
شایعات موجود در بازار را جدی نگیرید حتی اگر از طرف دوست شما و یا شخص مطلع در بازار باشد زیرا هیچکس نمیتواند پیشبینی درستی از آینده یک سهم داشته باشد.
زمانی که شما سهمی را برای خرید انتخاب میکنید مهم این است که دلیل انجام این کار را بدانید. تحقیق کنید و شرکت مورد نظر را ارزیابی کنید. تکیه بر شایعات دیگران به نوعی شبیه قمار است پیش از تصمیم به خرید ممکن است در برخی موارد تکیه بر صحبتهای دیگران سودده باشد ولی این عمل شما را از تبدیل شدن به یک سرمایهگذار مطلع باز میدارد و این آگاهی تنها رمز موفقیت درازمدت است.
۳) با نوسانات جزئی دلسرد نشوید:
تشخیص به موقع سودآوری سهام از اهمیت به سزایی برخوردار است. به عنوان یک سرمایهگذار با دید بلندمدت، نگران تغییرات قیمت در کوتاه مدت نباشید.
به خاطر داشته باشید که به جای نگرانی نسبت به نوسانات اجتنابناپذیر در کوتاه مدت به سرمایهگذاری خود مطمئن باشید.
برخی از سرمایهگذاران از نوسانات روزانه سهم به دنبال سود هستند ولی سود بلندمدت وابسته به تغییرات دیگری در بازار است که ممکن است چند ماه به طول بینجامد. پس دید خود را برروی نظرات و تحقیقات خود متمرکز کنید.
۴) روی نسبت (پی ای) PE تاکید نکنید:
سرمایه گذاران به طور معمول اهمیت زیادی برای نسبت PE قایل هستند. با وجود اینکه این نسبت ابزار مهمی در بازار است ولی اتکای تنها بر روی این متغیر برای خرید یا فروش خطرناک است. این نسبت باید در ترکیب با شاخصهای دیگر مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین نسبت پایین PE نشانگر ارزش بیشتر سهم نیست همان طور که نسبت بالا نشانگر پایینتر بودن ارزش واقعی سهام نیست.
۵) به دام سهام ارزان قیمت نیافتید:
ممکن است برخی تصور کنند که سهم ارزان قیمت زیان کمتری دارند. در حقیقت سهام ارزان قیمت، خطر بیشتری از سهام با قیمت بالا دارد.
۶) انتخاب یک رویة مشخص و تمرکز روی آن:
افراد مختلف روشهای مختلفی برای خرید یا فروش سهام در بازار
بر میگزینند. روشهای مختلفی برای موفقیت در بازار وجود دارد و روش هیچ کس بر بر دیگران ارجحیت ندارد سرمایهگذاری که روش مشخصی برای خرید سهام نداشته باشد ممکن است در بلندمدت با زیان مواجه شود.
۷) آیندهنگر باشید:
سختترین بخش سرمایهگذاری در بازار سهام این است که سرمایهگذار تصمیماتی را اتخاذ میکند که نتایج آن در آینده مشخص می شود نکته ای که باید مدنظر داشت این است که با وجود استفاده از اطلاعات گذشته برای تصمیمگیری، آینده همه چیز را مشخص میکند. اگر پس از اینکه سهام یک شرکت با رشد قیمت مواجه شد این سوال را از خود بپرسید که آیا این سهم میتواند بالاتر رود این سوال، شما را گمراه میکند. درحالیکه سرمایهگذار باید با بررسی وضعیت شرکت نسبت به خرید آن اقدام کند.
۸) دید بلند مدت داشته باشید:
سودهای کوتاه مدت اغلب باعث گمراهی سرمایهگذاران جدید می شود و داشتن دید بلندمدت برای یک سرمایهگذار ضروری است.
این بدان معنی نیست که خرید و فروش سهام منجر به کسب سود نمیشود ولی همانطور که قبلا اشاره شد سرمایهگذاری در بازار سهام و مبادله در بازار سهام روشهای متفاوتی برای کسب سود هستند. مبادله نیاز به خطر پذیری بالا دارد. در نظر داشته باشید که این مبادلات نیاز به منابع مالی، دانش و خطرپذیری بالا دارد.
در خصوص توصیههایی که برای سهامداران با دید مدت ارائه شد، گفتنی است در همه موارد فوق استثناهایی وجود دارد. ممکن است یک سرمایهگذار با توجه به شرایط در جهت عکس برخی از موارد فوق عمل کند ولی امید این است که توصیههای فوق در تصمیمگیری سرمایهگذاران در بازار سهام مفید باشد.