* واحد برنامهریزی:
مناسبترین واحد زمانی برای برنامهریزی یک هفته است. چون در طول یک هفته با ارزیابی به نقاط ضعف و قوت خود در برنامهریزی پی خواهیم برد. در ضمن میتوانیم میانگین ساعت مطالعه خود را در یک روز بیابیم.
* هر نفر یک برنامه:
با توجه به تفاوتهای فردی دانشآموزان، از نظر بهره هوشی، پایه درسی، شرایط و امکانات، عادتهای مطالعه وغیره ضروری است برنامه هر نفر با رعایت اصول و قواعد که ثابتند، با دیگران متفاوت باشد. بهترین برنامه آن است که هرکس خودش منطبق با ویژگیهای خود را تنظیم کند.
بدیهی است مشورت با کسی که علاوه بر تخصص در برنامهریزی از روحیه شما نیز آگاهی دارد، میتواند کمک خوبی باشد.
* مطالعه درس در همان روز:
سعی کنید درس داده شده در مدرسه را همان روز مطالعه کنید؛ چون علاوه بر یادگیری آسانتر و صرفهجویی در وقت، طبق اصول یادگیری در به خاطر سپردن مطالب برای زمان طولانیتر در ذهن، مؤثرتر است.
* تقسیمبندی ساعت مطالعه:
مغز انسان مطالبی را که در ابتدا و انتهای زمان مطالعه میخواند سادهتر به یاد میآورد ، برای مثال اگر چهار ساعت بدون خستگی مطالعه کنیم، فقط زمان بیشترین را صرف یادگیری کردهایم، اما با تقسیم این زمان به واحدهای کوچکتر شرایط بهتری برای یادگیری فراهم خواهد شد. مهمترین واحد مطالعه را ۷۵ دقیقه در نظر بگیرید (یک ساعت مطالعه و ۱۵ دقیقه استراحت ذهن). این به شما کمک میکند که آهنگ فکری مناسبی داشته باشید.
* انعطافپذیری:
شاید عمدهترین دلیل اجرایی نشدن برنامهها، عدم انعطافپذیری آنها باشد. پیشنهاد میشود در برنامهریزی یکدهم از کل ساعتهای مطالعه در یک هفته را “آزاد” در نظر بگیرید تا درصورتی که به هر دلیلی نتوانستید یکی از ساعتهای برنامهریزی شده را مطالعه کنید، آن را در ساعتهای “آزاد” بتوانید جبران کنید. در زمانی هم که تمام برنامههای مطالعه را اجرا کردید، انتخاب این که در ساعت آزادچه فعالیتی را انجام دهید، به عهده خودتان است.
* شادابی و نشاط:
در برنامهریزی فرصتی را به تفریح و انجام کارهای مورد علاقه اختصاص دهید. ممکن است بعضی از دانشآموزان به دلیل شور و شوق فراوان توجهی به این موضوع نداشته باشند ولی تجربیات بیانگر آن است که بیشتر دانشآموزانی که شادابی و نشاط نداشته و در اواسط سال از بیحوصلگی و بیانگیزگی خود گلایه کردهاند، کسانی اند که به نشاط روحی خود اهمیت نمیدهند. پس تفریح سالم و ایجاد نشاط روحی را حق خود بدانید و از آن لذّت ببرید.
*جمعبندی و مرور هفتگی:
رعایت دو نکته ضروری است:
الف ) درسهایی را که به آنها کمتر علاقه دارید، اول بخوانید.
ب ) به کنکوریها توصیه میشود پس از مطالعه دو درس اختصاصی یک درس عمومی(ادبیات ـ عربی ـ معارف ـ زبان) را مطالعه کنند.